Regelgeving Duitsland

Ontheffingen

Ontheffing voor ondeelbare lading nodig vanaf: 16,50 x 2,55 x 4,00 x 40.000 kg.

In het geval van een motorwagen met aanhanger geldt dat een ontheffing voor ondeelbare lading benodigd is vanaf: 18,75 x 2,55 x 4,00 x 40.000 kg.

Als het gaat om ontheffingen wordt in Duitsland een onderscheid gemaakt op basis van paragraven.

Wanneer het voertuig aan de wettelijk toegestane maximum afmetingen voldoet maar de lading te lang, te hoog of te breed is, dan is in Duitsland een ontheffing benodigd volgens §46 StVZO (Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung).

Wanneer een voertuig de toegestane maximummaten en/of -gewichten overschrijdt is zowel een ontheffing benodigd volgens §70 StVZO als een ontheffing volgens §29 en §46 StVZO.

Een §70 is een voertuigtoelating voor voertuigen of combinaties waarmee de wettelijke maximum afmetingen kunnen worden overschreden. De grondslag voor het verlenen van een §70 is een TÜV Gutachten. In een TÜV Gutachten staan de technische gegevens van de voertuigcombinatie. Vaak wordt een TÜV Gutachten verschaft bij de aankoop van een nieuwe oplegger, ook kunt u hiervoor terecht bij Transport Begeleiding Oss.

Aan de hand van een §70 kan een ontheffing volgens §29 worden aangevraagd. Een ontheffing volgens §29 is een incidentele ontheffing die maximaal drie maanden geldig is.

De prijs van een Duitse ontheffing volgens §29 wordt vastgesteld op basis van zeven verschillende factoren. Niet al deze factoren zijn op voorhand vast te stellen. Voor een vrijblijvende richtprijs voor uw vergunning kunt u contact opnemen met onze ontheffingsafdeling.

Op het gebied van Duitse ontheffingen werken wij nauw samen met diverse collega's. Op die manier kunnen we de kennis van het Duitse weggennet die aanwezig is binnen Transport Begeleiding Oss maximaal benutten. Ook als het gaat om de samenwerking met de Duitse autoriteiten is de onderlinge samenwerking van groot belang.  

Begeleidingen

 In Duitsland bestaat geen gekaderde regelgeving omtrent transportbegeleiding. Of, en in welke vorm, er transportbegeleiding benodigd is, hangt af van wat er in de ontheffing wordt voorgeschreven. Deze voorschriften kunnen per deelstaat verschillen.  De voorschriften zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afmetingen van het transport of eventuele wegwerkzaamheden.

In Duitsland kent men verschillende gradaties als het gaat om transportbegeleidingen. Zo kan in een ontheffing BF2, BF3, BF4 of Hilfepolizei worden voorgeschreven.

 

 Rijtijden

In Duitsland worden rijtijden voor exceptioneel transport voorgeschreven in de ontheffing. Rijtijden kunnen verschillen per deelstaat.